Spaarrentes-vergelijker.nl

Doelsparen

Sparen met een einddoel in gedachten

Doelsparen, het woord zegt het eigenlijk al: je spaart met een einddoel in gedachten. Toch kun je met doelsparen verschillende varianten hebben, je kunt deposito sparen waarbij je je geld voor een vaste periode spaart. Vaak zijn er deposito's van 1, 2, 3, 5, 10 en 15 jaar. Omdat de bank voor lange termijn over het geld beschikt, krijg je hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Doelsparen van de Rabobank werkt net even anders: daar spaar je ook voor een bepaald doel, maar kun je je geld ook tussentijds opnemen als dat nodig blijkt.

Doelsparen zonder voorwaarden

Vaak zijn er bij doelsparen bepaalde voorwaarden verbonden aan de manier waarop je spaart. Er geldt bijvoorbeeld een minimale inleg, of je betaald een vast bedrag per maand. Gesteld dat je een bepaald doel in gedachten hebt, bijvoorbeeld de kosten voor de studie van je dochter. Een simpel rekenvoorbeeld:

€ 308 kamerhuur
€ 231 boodschappen (eten/levensmiddelen/verzorging)
€ 37 studieboeken, papers, readers
€ 82 vervoerskosten naast de OV kaart
€ 111 aan ontspanning, uitgaan en sport
€ 102 kleding
€ 91 aan verzekeringen
€ 139 collegegeld
---------------------- +
€ 1101 per maand

Als je ervan uitgaat dat je dochter €266 euro aan basisbeurs ontvangt als uitwonende student, moet er per jaar dus nog € 10.020 euro bij. Dan heb je als ouder dus ruim € 40.000 nodig als de studie in vier jaar gehaald wordt. Als je gaat doelsparen met voorwaarden kun je nu ongeveer 4,85% rente krijgen. Als je meteen bij de geboorte 125 euro spaart, heb je 40.000 euro als je dochter 18 wordt.

Voor wie is doelsparen geschikt?

Uiteraard als je voor een bepaald doel spaart. Dat hoeft niet een perse een lange termijndoel te zijn, je kunt prima sparen voor een vakantie over 9 maanden. Eigenlijk kun je voor alles doelsparen zolang je maar niet tussentijds je geld wilt opnemen want dan betaal je vaak een (forse) boete rente. Wil je dus een buffer opbouwen voor een wasmachine die onverwachts stukgaat, kun je dat spaargeld beter parkeren op een flexibele rekening waar je altijd direct je geld kunt opnemen.