Spaarrentes-vergelijker.nl

Bedrijfssparen

Vaak kun je via je werkgever sparen tegen bepaalde, gunstige voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan levensloop- of spaarloonregeling.

Spaarloonregeling

De spaarloonregeling geeft je als werknemer de mogelijkheid om te sparen van je bruto-salaris. Je mag maximaal 613 euro per jaar sparen en dit dan 4 jaar lang. Na de 4 jaar valt het geld automatisch netto vrij. Hoe meer loonbelasting je betaalt, des te groter het (spaar)voordeel is. Informeer bij je werkgever welke regelingen er zijn en hoe je het beste kunt gaan deelnemen.

Levensloopregeling

Met een levensloopregeling kun je als werknemer een deel van je jaarsalaris (maximaal 12%) bruto sparen. Dit wordt vaak gespaard voor een tijd dat je vrij neemt zonder doorbetaald te krijgen (onbetaald verlof). Mensen nemen een sabbatical of willen bijvoorbeeld drie maanden op wereldreis. Je spaart dan voor de reis zelf en het doorbetalen van je vaste lasten zoals huur of hypotheek. Er zijn ook ouders die hun kind verzorgen of mensen die bijvoorbeeld een extra studie of cursus willen doen. Je mag maximaal twaalf procent van je brutoloon sparen en niet meer dan 210% totaal van je bruto jaarsalaris. Dus als iemand 50.000 euro verdient, kan ze per jaar € 6.000 sparen en totaal niet meer dan € 105.000.

Als je deelneemt in de levensloopregeling wordt je geld op een geblokkeerde rekening gestort, de rekening staat wel op je eigen naam. Je kunt ook kiezen voor een levensloopverzekering, dan wordt het geld bij een verzekeraar ondergebracht. Het geld spaar je belastingvrij, maar als je het geld laat uitkeren moeten er drie zaken betaald worden:

  1. Loonbelasting
  2. premie volksverzekeringen
  3. bijdrage zorgverzekering


Zakelijk sparen

Heb je een eigen bedrijf en wil je zakelijk sparen, dan kun je een zakelijke spaarrekening openen. Allerlei inkomsten kunnen hier (tijdelijk) gestald worden en zo wordt er rente verdiend aan het saldo. Je kunt ook een zakelijk deposito openen, maar dan moet je wel je geld langere tijd kunnen missen.